Mindfulness – by być „tu i teraz”

Zapewne wiele osób spotkało się z owym określeniem, dość często obecnie pojawiającym się w wypowiedziach psychologów czy terapeutów. Ale czym właściwie jest mindfulness?


To rodzaj bardzo specyficznej uważności, skupienie się na chwili obecnej – bez rozmyślania o przeszłości czy wybiegania w przyszłość. Bardziej technika aniżeli forma psychoterapii czy treningu. Podkreśla się jednak, iż metoda potrafi znakomicie zredukować stres, pomaga także w lekkich stanach depresyjnych. Jak zatem nauczyć się być tu i teraz, czuć każdą chwilę, emocję, być skupionym na swoim ciele i umyśle?

KabatZinn zaproponował bardzo proste ćwiczenie, które pomoże rozpocząć praktykowanie mindfulness. Polega na…powolnym zjedzeniu rodzynki. Tak, by poczuć jak najdokładniej jej smak i fakturę. Wszystkie zmysły mają być skupione tylko na tym niewielkim przysmaku. Praktykujący ową metodę przyznają, iż pomaga ona poczuć się dobrze i „na miejscu” zarówno z sobą, jak i w relacjach z innymi – nie nastawionymi na udawanie, wyścig, pokazywanie się z jak najlepszej strony – to po prostu bycie. W jednej z australijskich prowincji wprowadzono do szkół ów program – by dzieci potrafiły chociażby przez kilka minut posiedzieć w ciszy. Podobno efekty są znakomite.

Współczesny świat bardzo goni do przodu. Mnóstwo spraw do załatwienia, terminów, korki uliczne, praca, stres, domowe obowiązki…Czasami ciężko za tym wszystkim nadążyć. Może więc warto wypróbować metody mindfulness i przekonać się, że można inaczej?

Zobacz video Damiana Sobańskiego, który wyjaśnia technikę Mindfulness:

Dodaj komentarz

W trosce o jakość świadczonych usług nasza strona korzysta z plików cookies w celu pozyskania danych statystycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zmień ustawienia przeglądarki. Szczegóły w polityce plików cookies. Więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie są ustawione na „zezwalanie na pliki cookie”, aby zapewnić najlepszą możliwą jakość przeglądania. Jeśli nadal będziesz korzystać z tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz „Akceptuj” poniżej, wyrażasz na to zgodę.

Zamknij